Forum Żagań - Druga Strona Miasta (www.zagan.biz) Strona Główna Żagań - Druga Strona Miasta (www.zagan.biz)
Żagańskie forum dyskusyjne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kuchnia (nie polityczna :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Żagań - Druga Strona Miasta (www.zagan.biz) Strona Główna -> Żagań
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tomiil




Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: szkoda że Żagań

PostWysłany: Czw 9:23, 19 Paź 2006    Temat postu: awa polecam

makaron z groszkiem i szyneczka jak byłaś kiedyś na urlopie we Włoszech to jadłaś takie specjały włoskiej kuchni. Szybko tanio i smacznie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
awa




Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żagań

PostWysłany: Czw 9:27, 19 Paź 2006    Temat postu:

Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
l'awa
Gość






PostWysłany: Nie 18:59, 22 Paź 2006    Temat postu:

Sad niesmaczne było, tfu
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
vincent
Gość






PostWysłany: Nie 21:28, 22 Paź 2006    Temat postu: Zupa na rządy nastepnej kadencji:-)

l'awa napisał:
Sad niesmaczne było, tfu


Spróbuj tej:-)

Polewka dziadowska

Do wrzącej wody wsyp ok. 20 dkg jeszmiennej kaszy perlowej i ugotuj na małym ogniu. Na smalcu zrumień tak ze 40 dkg chleba pokrojonego w kostkę.
Na drugiej patelni zasmaż ok. 15 dkg cebuli opruszonej mąką.
Chleb i cebulę wrzuć do garnka, podgotuj, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Chyba, że masz inne wymagania smakowe np. śledź z marmoladą bardzo Ci smakuje to możesz dodać cukru:-)


vincent
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
awa




Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żagań

PostWysłany: Pon 10:20, 23 Paź 2006    Temat postu:

"I'awa" a co było według ciebie niesmaczne??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kucharstwa fan
Gość






PostWysłany: Pon 10:43, 23 Paź 2006    Temat postu:

Jako że idzie zima i chętniej zajadamy się tłustościami, podaję swój wypróbowany przepis na smalec - a właściwie smarowidło:

Smalec pycha

Składniki:
· Słonina bez skóry - 0,5 kg
· dobrze uwędzona kiełbasa - 10 dkg
· duża cebula - 1 szt
· sól i różne przyprawy

1. słoninę, kiełbasę, cebulę skręcić każde osobno przez maszynkę z drobnym sitkiem
2. najpierw topimy słoninę dodając nieco wody na początku, skwarki w płynnym smalcu mają zmienić kolor na lekko złoty
3. następnie wkładamy zmieloną kiełbasę i cebulę, podgrzewając całość przez ok. 5 minut na małym ogniu
4. schłodzony na łyżce smalec smakujemy , dosalając do smaku (pamiętajmy iż kiełbasa zawiera sól),
cała sztuka w zrobieniu dobrego smalcu polega na umiejętnym posoleniu
5. zdejmujemy z ogrzewania, dodajemy zioła do smaku - mieszając - np. majeranek – (dajemy go dość dużo), lub zmielone ziele angielskie lub zmieloną kolendrę lub oregano lub inne w zależności od upodobań
6. pozostawić do skrzepnięcia
7. przechowywać w lodówce
8. ważne ! smalcu na chlebie nie solimy

Smacznego
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
helmut




Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: helmutenland

PostWysłany: Pon 11:45, 23 Paź 2006    Temat postu:

awa Smile Smile Smile ach jak dawno Cie me oczka nie widziały SmileSmileSmile
weekend? w domku brak neta?
dzis jem lazanię Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zde-gu-stowany
Gość






PostWysłany: Pon 13:22, 23 Paź 2006    Temat postu:

Czyżby helmucik smalił cholewki do awy?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
awa




Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żagań

PostWysłany: Pon 14:26, 23 Paź 2006    Temat postu:

Kuharstwa fanie, bardzo dziękuje SmileSmileSmileSmile
dziś tylko pobieznie przeglądam forum, mam masę pracy Sad
do ponownego SmileSmile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
helmut




Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: helmutenland

PostWysłany: Pon 14:48, 23 Paź 2006    Temat postu:

oj nie nie nie
zreszta widzisz zde-gust-owany, awa mnie olała Sad
a ja tylko wyrazilem czystą radość, że znowu na forum Ją ujrzałem
czystą, szczerą i niewinną Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
awa




Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żagań

PostWysłany: Pon 15:03, 23 Paź 2006    Temat postu:

oj helmut ... zawstydzasz mnie.... ja niewinna, och.. szczera, och..czysta, a tak Smile.. zarumieniłam się od tego wszystkiego ;p Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
x47/15
Gość






PostWysłany: Pon 16:09, 23 Paź 2006    Temat postu:

awo nie dodawaj sobie, helmut na mysli mial ze jego radosć jest szczera, niewinna i czysta, tak mi się wydaje przynajmniej Razz
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
vincent
Gość






PostWysłany: Pon 21:53, 23 Paź 2006    Temat postu:

Słodko się robi to "cuś" slodkiego

10 łyżek wiórów z kokosa (Plus, Lidl Tesco:-)
10 deko dżemu z jabłek (Plus, Lidl, tesco, Biedronka u pani Krysi:-)
zalać niewielką ilością wrzątku (osiedle XXX lecia, Szprotawska - z kranu:-)
dodać cynamon (Lidl, Plus, Tesco, Biedronka, u pana Wojtka i tradycyjnie u pani Krysi:-)
odczekać z 5 minut (ratusz:-)
wlać szklankę ciepłego mleka (okoliczne pastwiska, urząd gminy)
i zjeść!

vincent
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
darcios
Gość






PostWysłany: Pon 22:02, 23 Paź 2006    Temat postu:

Vincent - gdzies Ci Eko wcielo Laughing
Awa - wpadnij do mnie to cos wspolnie upichcimy Cool Moze nawet wyjdzie z tego danie narodowe Laughing
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
awa




Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żagań

PostWysłany: Wto 9:13, 24 Paź 2006    Temat postu:

helmut napisał:
oj nie nie nie
zreszta widzisz zde-gust-owany, awa mnie olała Sad
a ja tylko wyrazilem czystą radość, że znowu na forum Ją ujrzałem
czystą, szczerą i niewinną Smile


według mnie mozna to było zrozumieć dwojako, nieczepaij się wiec Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Żagań - Druga Strona Miasta (www.zagan.biz) Strona Główna -> Żagań Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 3 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin